2018 – 04

Vážení čtenáři,
hned na začátku mého úvodníku bych vám rád poděkoval za vaši čtenářskou věrnost, popřál krásné časy vánoční a pevné zdraví a štěstí v novém roce 2019.
Trochu úvah na závěr:
Je tu konec roku 2018, čas běží neúprosně přesně avšak nám starším se zdá, že stále nabírá na rychlosti. Přesto nemá srovnání s objektivním růstem rychlosti internetu a rychlosti miniaturizace čipů všeho druhu. Rok od roku se zvyšují požadavky na zabezpečení vyšších rychlostí připojení k širokopásmovým sítím díky službám a aplikacím elektronických komunikací, které se stávají nevyhnutelnou položkou našich životů. Je neuvěřitelné, co vše lze z našeho života „prošpikovat“ potřebou propojení, tvorbou a sdílením dat. O televizích a počítačích nemá ani smysl mluvit, ale to, že každé nové auto už má své propojení a váš nový dům můžete kontrolovat (pravděpodobně nejen vy…) a ovládat odkudkoli, je opravdu „hustý“, jak normálně říkají moje vnučky. Jak se asi projevím, když pro mě přijede taxi bez řidiče vůbec nevím. Asi normálně tak, jako když se strašně leknu a zakleji po svém… Nebo až mi v kanceláři místo Martiny oznámí má nová digitální asistentka, že si mám okamžitě odebrat horké espresso z automatu a do hodiny se dostavit k digitálnímu obvoďákovi, protože se mi nezvykle zvýšil tlak. A ve finále mi oznámí, že zítra už nemusím chodit do práce, protože to, co jsem doposud dělal, hravě vyřídí za mě.
Robotizace, digitální průmysl, big data, umělá inteligence a nevím co dalšího, je postaveno na 4 aspektech. Tím prvním je neustálé vytváření inovací. Moderní, kreativní člověk chce neustále něco vymýšlet. Asi většinou proto, že z toho něco bude mít. Dalšími aspekty jsou potom již produkty těchto inovací – super čidla, totální zvyšování paměťové a výpočetní kapacity součástek a zajištění super rychlostní výměny dat. Stavební prvky informačních technologií lze dál a dál vyvíjet a miniaturizovat, stejně jako komunikační prostředí vlastních zařízení. Složitější je to však s telekomunikačními sítěmi, na které jsou a budou kladeny čím dál tím větší požadavky na zvyšování rychlosti. Protože právě ony poskytují výměnu ohromných dat mezi datovým centrem a například digitální sekretářkou. Určitě již znáte Alexu od Amazonu či Google Home. Samozřejmě tyto komerční asistenti nemohou překonat digitálního Winstona z knihy Počátek od Dana Browna. Proto super-rychlé síťové propojení kdekoli a kdykoli, bude klíčovým prvkem pro budoucnost všeho digitálního. Nakonec i ve zmíněné knize Počátek, super virtuální asistent nic nezmůže, pokud prostě nemá připojení. Takže pokud vezmu v úvahu mé předcházející věty, je pravděpodobné, že rozvoj podnikání v oblasti vysokorychlostních sítí elektronických komunikací má dlouhodobou perspektivu. Alespoň u nás v Čechách, na Moravě a Slezsku. Z pohledu rychlosti, kvality, bezpečnosti a pokrytí máme ještě mnoho let u nás co dělat.
A poslední úvaha na závěr mého úvodníku. Je třeba si uvědomit jistou podobnost ohně a vyspělé digitalizace. V obou případech platí staré přísloví: dobrý sluha, ale špatný pán.
Váš
Svatoslav Novák

Rozhovor vedl Svatoslav Novák, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2018-04.

Zdeňku, jsem velmi rád, že mám tuto příležitost udělat s tebou rozhovor pro časopis NEXT GENERATION/TELEKOMUNIKACE. Na úvod našeho rozhovoru bych rád poznamenal, že jsme společně „profesionálně prožili“ posledních dvacet let ve vedoucích pozicích dvou mírně si konkurujících, ale vždy nakonec spolupracujících asociacích. Sdružení, ICT UNIE (kdysi APVTS a SPIS) a vaše ČAEK se dokázaly v klíčových regulačních situacích spojit a zabojovat za udržení tržního prostředí, samozřejmě s jistou ochranou vložených investic do podnikání našich členů. Vzpomínáš si na některé tyto situace, kdy jsme museli spojit síly?

Ano. Například, když nám v Bruselu málem uletělo letadlo, protože jsme se zdrželi, když jsme spolu jednali se zástupci Evropské komise o možných dopadech veseloherního projektu s pracovním označením „Internet zdarma“, který v roce 2006 vymysleli v jednom pražském předměstí. ČAEK tradičně, a dá se říci, že od samého počátku své existence, spolupracovala s APVTS. Společně jsme zastupovali zájmy našich členů v evropské asociaci ECTA. K prohloubení naší velmi dobré spolupráce došlo, když jsme se ocitli, jak správně říkáš, v situaci povinné ochrany vložených investic našich členů do podnikání. K tomu došlo zejména v souvislosti s rozhodnutím společně formulovat připomínky k dokumentu Národní plán rozvoje sítí nové generace a postupně v rámci objektivní nutnosti časné, správné a úplné transpozice směrnice EP a Rady 2014/61/EU o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí elektronických komunikací. Ta měla být transponována do vnitrostátního právního řádu do 1. ledna 2016 a nabýt účinnosti dnem 1. července 2016 (stalo se nakonec s ročním zpožděním, zákonem č. 194/2017 Sb.). Zde je objektivně nutné ocenit naopak práci tvou, neboť odtud vedla přímá cesta k jednáním o realizaci výstavby vysokorychlostních sítí elektronických komunikací nové generace (NGA) a zde jsi se jako tehdejší prezident ICT Unie plně osvědčil při vyjednávání se státní správou, především ministerstvy průmyslu a obchodu a vnitra, a to jménem celého odvětví elektronických komunikací, to jest i nás.

Více v časopise…

Zdeněk Vaníček, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2018-04.

Česká asociace elektronických komunikací z. s. slaví dvacet let své činnosti. Vznikla formálně 18. prosince 1998, kdy ji založili zástupci firem, které poskytovaly na českém trhu službu převzatého vysílání („kabelové televize“) – Cable Plus, Kabel Net Holding, TES Litvínov, Dattelkabel, Intercable CZ, HBO; brzy po založení asociace se k nim ještě připojily KT Ostrava-jih a LICA (tehdejší názvy zakládajících členů). S přihlédnutím k charakteru podnikání svých zakládajících členů asociace zvolila takový název, který tehdejší charakter činnosti nejlépe vystihoval – Česká asociace kabelových komunikací. Svůj „rodný list“ asociace obdržela 15. února 1999, kdy její stanovy podle tehdejšího zákona o sdružování občanů registrovalo Ministerstvo vnitra ČR. V letech 2001–2007 asociace působila pod názvem „Česká asociace kompetitivních komunikací“, současně jako národní pobočka evropské asociace ECTA (European Competitive Telecommunications Association); konečně na podzim 2007 asociace přijala současný název, který nejlépe tehdy vystihoval, a vystihuje i dnes, měnící se právní, regulační a technologické prostředí při zajišťování sítí a poskytování služeb elektronických komunikací. Za dvacet let se původní občanské sdružení proměnilo v respektovaný spolek (podle úpravy podle občanského zákoníku) a především v jednu z hlavních asociaci elektronických komunikací v České republice i v širším mezinárodním kontextu, minimálně v regiónu střední a východní Evropy.

Více v časopise…

Jean-Sébastien Tassé, EXFO, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2018-04.

Porovnání zavádění vysokorychlostních optických přenosových systémů do existujících nebo nových sítí z hlediska vlivu na kvalitu optického přenosu na základě monitorování parametrů podle doporučení ITU-T G. 697 a způsoby, jak snížit provozní náklady související s možnými výpadky. Rovněž je provedeno porovnání obou přístupů z hlediska přenosové kapacity, škálovatelnosti a vlivu na kvalitu služeb (QoS).

Více v časopise…

Autor: MICOS TELCOM, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2018-04.

Uložení sítě pod zem patří mezi nejpoužívanější řešení při výstavbě FTTx sítí a to zejména pro svou dlouhou životnost a neviditelnost. K výstavbě se používá trubičkových systémů, které usnadňují jak samotnou výstavbu, tak následnou instalaci kabelů. Záfuk kabelů můžeme provádět postupně a modifikovat dle požadavků sítě bez dalších nákladů na zemní práce. V distribučních bodech sítě jsou instalovány zemní komory s boxy, které umožňují spojování vláken v různých konfiguracích.

Micos FTTx podzemní řešení nabízí komplexní pohled na vzájemnou kompatibilitu všech prvků v síti. Ukazuje použití komor, trubiček a kabelů na konkrétních příkladech od připojení centrall office z metropolitní sítě, přes velké bytové jednotky až po malé rodinné domy. Řešení je určeno pro operátory, montážní firmy, ale i projektanty, kterým může sloužit jako návod při navrhování sítě.

Více v časopise…

Prof. Ing. Miloslav Filka, CSc., Ing. Milan Čučka, Ústav telekomunikací, VUT FEKT Brno,
NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2018-04.

Optické vlákno jako přenosové médium slouží již desítky let. Je nenahraditelnou součástí páteřních spojů a rozvoj sítí FTTx nelze zastavit. Výzkum v oblasti zabývající se přenosem dat běží již mnoho let. Technologie jsou na špičkové úrovni a neustále se rozvíjí, ale nové možnosti využití vlákna jako senzoru se začíná naplno využívat až v posledních letech.

Více v časopise…

Jan Vašátko, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2018-04.

Optické vlákno je tahounem rozvoje síťové infrastruktury dneška. V příspěvku poukážeme na situace, které často volbu pro vlákno v pevné i mobilní síti podle okolností prostě nadiktují. Podívejme se na tuto problematiku z pohledu renomovaných standardizačních institucí např. ITU, ETSI i podle zkušeností získávaných praxí v oboru.

Více v časopise…

Ing. Karel Holek, Ing. Karel Tomala, Český telekomunikační úřad,
NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2018-04.

Problematice vyhodnocování kvalitativních parametrů mobilních sítí se v posledních letech věnuje velká pozornost. Zvláště poté, co vešlo v platnost nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2015/2120 k síťové neutralitě, vznikla v organizacích jako je BEREC, ETSI, ITU, ale i přímo v Evropské komisi celá řada aktivit a projektů na téma vyhodnocení pokrytí, kvality služeb (QoS), kvality prožitku (QoE) a na ně navazující způsoby analýzy, vizualizace a porovnávání naměřených údajů. I mezi koncovými uživateli se tato témata dostávají do popředí zájmu. Dnes už většina lidí bere jako samozřejmost, že musí být signál mobilních sítí doslova všude a začíná je více zajímat v jaké kvalitě se jim služeb těchto sítí dostává. Na vzniku a následné realizaci jednoho z projektů se podílel i Český telekomunikační úřad (dále také „ČTÚ“ nebo „Úřad“).

Více v časopise…

  • EU | Předsedou Berec pro rok 2020 byl v Praze zvolen Švéd Dan Sjoblom. Berec na 37. plenárním zasedání v Praze konaném dne 6. 12. zvolil svého předsedu, kterým se pro rok 2020 stal švédský generální ředitel pošt a telekomunikací (PTS) Dan Sjoblom. Na tomto zasedání v Praze byli pro rok 2019 jmenováni do pozice místopředsedů Tanja Muha (AKOS, Slovinsko), Marcin Cichy (UKE, Polsko), Konstantinos Masselos (EETT, Řecko), odcházející předseda Johannes Gungle (RTR, Rakousko) a Dan Sjoblom. Předsedou Berec pro rok 2019 je Jeremy Godfrey, z firmy ComReg z Irska.
  • EU |EU přijala nová pravidla na podporu 5G.  Rada ministrů telekomunikací EU dne 4. prosince oficiálně přijala nové znění zákona o elektronických komunikacích a souvisejících nařízení k působnosti BEREC v EU. Úkolem úřadu je vytvořit „investiční a prokonkurenční rámec, který bude základem pro rozvoj 5G v celé Evropě.“
    Pravidla vstoupí v platnost tři dny po zveřejnění v Úředním věstníku dne 17. prosince a státy EU budou mít dvouleté přechodné období na jejich zavedeni do národní legislativy.
    Rada také přezkoumala pokrok v nařízení o soukromí a elektronických komunikacích. Cílem návrhu je soulad s GDPR a pokrytí aplikací, např. instant messaging, VoIP a webové komunikační nástroje.
  • EU |EU zintenzivňuje boj s falešnými zprávami na sociálních médiích před květnovými parlamentními volbami. Evropská komise představila akční plán podpory 28 členským státům v boji proti dezinformacím. Plán zahrnuje systém rychlého varování pro sdílení informací a koordinovaných reakcí mezi členskými státy EU. Součástí je zvýšení finančních prostředků na odhalování dezinformačních kampaní a podporu žurnalistiky a mediální gramotnosti. Komise uvedla, že také pečlivě sleduje postup zavádění kodexu chování dohodnutého se sociálními médií ze začátku tohoto roku.
  • EU | Země EU a Evropská komise budou spolupracovat na vývoji evropské umělé inteligence. Komise představila 4. prosince koordinovaný plán, připravený společně s členskými státy, na podporu vývoje a využití umělé inteligence v Evropě, který vychází ze strategie pro rozvoj umělé inteligence přijaté v dubnu 2018.
    Plán počítá se společnými opatřeními, jež by prohloubila a zefektivnila spolupráci mezi členskými státy a Komisí včetně Norska a Švýcarska ve čtyřech klíčových oblastech: navýšení investic, zpřístupnění většího množství dat, podpora talentů a prohloubení důvěry.
  • EU |Dohoda o posílení spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti a 5G v EU potvrzena. Zástupci Evropské organizace pro kybernetickou bezpečnost (ECSO) a 5G Infrastructure Association (5G IA) podepsali 4. prosince ve Vídni memorandum o porozumění a spolupráci na vytvoření bezpečného a důvěryhodného komunikačního systému pro platformu 5G v Evropě i pro zabránění roztříštěnosti v zavádění technologií napříč hranicemi a sektory.
  • EU |Deutsche Telekom zveřejnil ambiciózní plány na pokrytí venkova signálem 5G. Společnost Deutsche Telekom oznámila své ambiciózní plány na pokrytí 5G v celé zemi a tvrdí, že do roku 2025 zajistí komplexní pokrytí sítí 5G pro 99,3 % populace.
  • SVĚT| Americká vládní kampaň proti Huawei zintenzivňuje. Obavy americké vlády týkající se případné špionáže prostřednictvím produktů společnosti Huawei dosáhly stupně zvýšeného varování. Wall Street Journal uvádí, že cestou kontaktů se svými zahraničními spojenci vláda pokračuje v úsilí je přesvědčit, aby se vzdali používání telekomunikačních zařízení dodávané touto společností. Federální komise FCC v letošním roce přijala opatření proti dodávkám síťových zařízení od firmy Huawei, což vedlo k postupnému odchodu čínské společnosti z amerického trhu.
  • EU | Centrum pro regulaci v Evropě (CERRE) upozorňuje na nízkou úroveň podpory broadbandu z veřejných prostředků. Financování rozvoje broadbandu z veřejných prostředků je v Evropské unii nedostatečné a hrozí, že „ambiciózní“ cíle zavádění vlákna do domu nebudou naplněny, uvádí zpráva Centra pro regulaci v Evropě (CERRE).
    Studie uvádí, že financování kombinované s veřejnými prostředky na podporu zavádění vysokorychlostního připojení v období do roku 2020 činí ročně zhruba 7 miliard EUR a v této míře investic bude Evropa potřebovat téměř 30 let, aby stanovené cíle zavádění sítí FTTH splnila.
    CERRE mj. poznamenává, že financování je špatně koordinováno, nedostatečně monitorováno a podléhá pravidlům, které je třeba zjednodušit a aktualizovat.
  • EU | Ofcom požaduje „zvýšit úroveň konkurence mezi optickými sítěmi v celé zemi“. Ředitel pro strategii britského regulátora Ofcom Clive Carter uvedl, že se zákazníkům má v celé zemi zvýšit možnost výběru poskytovatelů vysokorychlostních služeb, a prohlásil, že nedávná rozhodnutí Ofcom by měla pomoci ke zjednodušení procesu pokládky optických kabelů. V kontextu Spojeného království to znamená otevření přístupu do kabelovodů a na stožáry firmy Openreach, což má podle Ofcom obecně zaručit ekonomicky vyrovnané nákladové podmínky a urychlit výstavbu sítí.
    „Náklady na zavádění vláken do domácnosti (FTTH) se stále snižují, přičemž čísla naznačují, že ve Velké Británii mohou být nižší než 500 liber na nemovitost a na některých trzích v Evropě jen 200 eur na nemovitost“
  • EU | ETSI vydal nové specifikace a zprávy o protokolu IP služeb 5G. Evropský orgán pro normalizaci v oblasti informačních a komunikačních technologií (ETSI) oznámil, že jeho skupina řešící novou generaci zveřejnila tvorbu nových specifikací k optimalizaci výkonnosti, efektivity a škálovatelnosti nových služeb navržených pro 5G,zejména v oblastech síťových řezů a spolehlivosti komunikace s nízkou latencí (URLLC).
  • EU | Deutsche Telekom zahájí výstavbu sítě LTE-M v roce 2019. Spuštění sítě LTE-M společnosti Deutsche Telekom (Long Term Evoultion for Machines) umožní vývoj celé řady řešení IoT. Deutsche Telekom uvádí, že v polovině roku 2019 zahájí podle plánu zavádění síťové technologie LTE-M ve všech svých sítích v Německu, Rakousku, Polsku a v Nizozemí.
    Technologie LTE-M v porovnání s technologií NB-IoT usnadňuje využívání aplikací IOT vyšší efektivitou a levnějším provozem. Nabízí také zlepšení konektivity ve vnitřních prostorech a současně snižuje náklady na modul až o 50 %.
    Rovněž francouzská společnost Orange oznámila začátkem tohoto měsíce, že kromě své sítě ve Francii v Belgii zahajuje provoz i vlastní síť LTE-M v Belgii.
  • EU | Britská vláda oznámila zahájení zkoušek poskytování veřejných služeb autonomními vozidly. Zkušební provoz autonomních vozidel bude v Británii zahájen na počátku roku 2021. Testována bude autobusová služba na trati o délce 14 mil ve skotském Edinburghu a zkoušky služby taxi bez řidiče se uskuteční v Londýně v rámci projektu Apollo a ServCity (Jaguar Land Rover).
    Vláda zároveň oznámila, že uvolnila 20 milionů liber na založení výzkumného ústavu UK Mobility Data Institute, který shromažďuje, zpracovává a analyzuje přepravní data z autonomních a elektrických vozidel.
  • EU | Výzkum očekává 1,5 miliardy účastníků 5G v roce 2024. Podle výroční zprávy Ericsson o stavu mobility se očekává, že do konce roku 2024 dosáhne úroveň pokrytí světové populace 40 % a připojení 1,5 miliardy účastníků.
    Růst má podle zprávy zajistit potřebná síťová kapacita, snižování cen za gigabyte a tlak nových požadavky uživatelů.
    V Západní Evropě má podle předpokladu využívat služby 5G do konce roku 2024 přibližně 30 % mobilních tarifních účastníků.
    V USA se má podle zprávy uskutečnit do konce roku 2024 55 % mobilních připojení přes 5G sítě. V severovýchodní Asii to bude činit 45 procent.
    Ericsson také předpovídá, že zavádění 5G bude ve srovnání s předchozími generacemi rychlejší, protože příklady které přináší připojení 5G zvyšují již nyní poptávku.
  • EU | Deutsche Telekom podepsal strategickou smlouvu o poskytování optického připojení s jedním z největších německých vlastníků bytů. Dle této smlouvy připojí Deutsche Telekom svojí optickou sítí (FTTH) cca 10 000 bytů a evidentně dává prioritu závádění vlákna až do domu před instalací do rozvaděče ve všech nových objektech firmy ABG Frankfurt.
    Deutsche Telekom investuje do výstavby plně optických sítí ročně kolem 5 mld. €. Provozuje více než 460,000 kilometrů vlákna, napříč kontinentem. V letošním roce Deutsche Telekom cílí v Německu na vybudování dalších 60,000 kilometrů optických kabelů.
  • EU | BT hodlá vyřadit zařízení Huawei z mobilní sítě. Podle zpráv z britského odborného tisku zvažuje operátor British Telecom vyřazení zařízení Huawei ze základní sítě 4G.
    Zpráva ve Financial Times uvádí, že se britský operátor chystá seřadit za USA, Nový Zéland a Austrálii tím, že oznámí zákaz provozu zařízení Huawei v jádru svých sítí.
  • SVĚT | Samsung a Verizon začnou nabízet 5G smartphony v USA v roce 2019, v předstihu plných 12 měsíců před soupeřem Apple. Společnost Verizon v USA uvedla, že v první polovině roku 2019 začne v USA používat mobilní telefony Samsung 5G. Nový chytrý telefon bude osazen nejvýkonnějším mobilním čipsetem Qualcomm Snapdragon 855. Koncept prototypu smartphonu s podporou sítí 5G byl zveřejněn na výroční konferenci společnosti Qualcomm 4. prosince. Bude vyráběn 7nm litografií, přinese rychlejší AI engine, lepší fotografické schopnosti a bude se párovat s X50 pro příjem 5G.
  • EU | Projekt TOOP: snížení byrokracie pro občany a podniky. Cílem projektu je zrychlení a zjednodušení výkonu státní správy v celé EU dle zásady „pouze jednou“ a je součástí akčního plánu eGovernment EU pro roky 2016-2020 hrazený z prostředků EU. Pilotní iniciativy probíhají ve třech oblastech: přeshraniční elektronické služby, propojení dat obchodních registrů zemí EU a převádění listinných certifikátů a dokumentací v námořní dopravě na on-line dokumenty. Podle odhadu by uplatnění zásady „pouze jednou“ na úrovni EU mohlo přinést roční úspory až 5 miliard EUR. Projektu se účastní Estonsko (koordinátor), Rakousko, Bulharsko, Dánsko, Německo, Řecko, Finsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rumunsko, Švédsko, Slovinsko, Slovensko a Turecko.
  • EU | EU pokročila s regulací v on-line B2B platformách. EU pokročila v přípravě nového nařízení, které vyžaduje větší transparentnost v on-line B2B platformách. Zaměřuje na velké subjekty, např. Amazon a Google, a požaduje na nich vyšší transparentnost v podmínkách prodeje a poskytování služeb, a vytvoření jejich interních systémů pro řešení stížností zákazníků. Výbor pro vnitřní trh Evropského parlamentu tuto legislativu schválil a po formálním schválení v celém Parlamentu zahájí jednání s Radou a Evropskou komisí o konečném znění. Rada svůj kladný postoj k plánu již vyjádřila.
  • SVĚT| Společnost Nokia nedávno vydala zprávu Thread Intelligence pro rok 2019. Internetová komunikace je další hranicí pro počítačovou kriminalitu. V roce 2018 byly zaznamenány kybernetické hrozby botnet v IoT v 78 % případů škodlivého softwaru detekovaném v sítích poskytovatelů komunikačních služeb (CSP).
    Toto číslo představuje prudký nárůst z loňských 33 % a Nokia varuje, že CSP a operátoři musí být v ochraně proti rostoucím úrovním ohrožení aktivní. Kyber zločinci se přesouvají z tradičních počítačových a smartphonových ekosystémů a nyní se zaměřují na rostoucí počet nasazených zranitelných zařízení IoT, bohužel bezpečnost často bývá jen opožděnou myšlenkou.
    Pokud je zranitelné zařízení nasazeno na internetu, bude jeho napadení záležitostí několika minut.
  • EU | FTTH Council Europe vyzývá k ukončení reklamy „falešných vláken“. Asociace FTTH Council zveřejnila otevřený dopis vyzývající členské státy a telekomunikační regulační agentury, aby podnikly kroky proti zavádějící reklamě na služby optického přístupu. V oboru je známo, že operátoři stále častěji používají „ optická vlákna“ nebo „ rychlosti optických vláken“ v reklamách s nabídkou vysokorychlostního připojení v síti na bázi mědi, tedy když produkt není plně optickým spojem. Tento stav podkopává některé klíčové cíle nového evropského zákona elektronických komunikací, které mají zejména motivovat pro vkládání investic do vysoce kapacitních sítí.