2019 – 01

Vážení čtenáři,
tak už je březen, jaro buší na dveře přírody a všichni nenápadně čekáme, zda se nepřeklopí rovnou do léta, jak se to v posledních letech stává.
Dostáváte v tomto roce do rukou první vydání časopisu NEXT GENERATION/Telekomunikace, který se primárně zabývá sítěmi elektronických komunikací nové generace. Do našeho týmu se vrátil po více než roční zdravotní přestávce Petr Beneš, dlouholetý šéfredaktor časopisu Sdělovací Technika. Asi mohu prozradit jednu důležitou informaci, kterou je vážná úvaha integrovat obsahový program časopisu Sdělovací technika do našeho společného časopisu NEXT GENERATION/Telekomunikace. Nechte se však překvapit. Současně bych vám také rád oznámil, že v tomto roce chystáme speciální čísla týkající se aktuálních technologických novinek nejen z ryze telekomunikačního světa, ale bude se jednat také o chytrých technologiích pro obce, města, ulice a také o čisté mobilitě, zejména o elektromobilitě.
Co najdete v tomto vydání?
Je asi již národní tradici začít dotacemi do budování sítí vysokorychlostního internetu v místech kde není k dispozici a kde jej žádný operátor nemá v plánu příštích tří let budovat. Rozhovor s Marianem Piechou, náměstkem sekce fondů EU na MPO ČR popisuje změny oproti předchozím výzvám. Asi nemá smysl se vracet k rozbouřeným vodám čtrnáctimiliardových dotací, které se řeší od roku 2014. Z informací, které jsem získal, lze očekávat konečně zájem většího počtu operátorů než v minulosti. Významnou změnou oproti předchozí výzvě je to, že operátor může získat finanční podporu na všechny komponenty potřebné pro vybudování sítí a pro zajištění služeb koncovým zákazníkům, to znamená i na aktivní technologie potřebné pro vybudování sítě a zajištění provozu služeb. Včetně, například, i dohledového systému.
Samozřejmě nemůžeme v našem časopise opomenout celosvětový kongres MWC 2019 v Barceloně. Souhrnnou zprávu připravil Honza Vašátko s příznačným titulkem „Symbol 5G je všude kolem, teď už jen ty sítě…“. Je třeba si uvědomit, že dlouhodobé hlásání a adorování nového standardu 5G může vyvolávat nadskutečná očekávání lidí a tématu se začnou zmocňovat politici, zvláště pak pokud jde o další uvolňování potřebných frekvencí a jejich prodej přes aukce. Proto je třeba už konečně začít stavět sítě 5G, avšak musí existovat jistá míra ochrany poměrně velkých investic, které musí provozovatelé sítě vynaložit. Například v EU by takovou ochranu mohl zajistit tzv. evropský kodex pro elektronické komunikace. O tom se dočtete více v článku pana Zdeňka Vaníčka „Co přináší právo elektronických komunikací do procesu rychlých tržních a technologických změn“.
Je zajímavé, že jak přicházejí v našem oboru nové technologické novinky a zejména nové standardy mobilních sítí na trh, tak to vyvolá vlnu různých nápadů a kreativního umu ze strany politiků a státních institucí. Zejména zakládání nových účelových státních podniků pro provozování informačních systémů nebo také třeba zakládání nových státních operátorů. A to prý proto aby občané měli levnější datové služby…a nemuseli se třeba stěhovat do Polska.
V každém případě by se mělo pospíšit, vždyť standard 6G už „číhá za rohem“.
Váš
Svatoslav Novák

Otázky kladl Petr Beneš, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Pane náměstku, mnoho lidí se zajímá, jakým způsobem chce Ministerstvo průmyslu a obchodu podpořit rozvoj vysokorychlostního připojení k Internetu. O tomto tématu se hovoří několik let, ale doposud se nic konkrétního nepodařilo realizovat. Jaká je tedy situace dnes?

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo 7. února dlouho očekávanou II. Výzvu v dotačním programu Vysokorychlostní Internet. Výzva směřuje na tak zvaná bílá adresní místa – adresy budov, kde vysokorychlostní Internet není k dispozici a kde jej žádný operátor nemá v plánu na příští tři roky vybudovat. Ve výzvě je alokována jedna miliarda korun s tím, že v případě většího zájmu bude alokace Výzvy adekvátně navýšena.

Více v časopise…

Autor: Ing. Olga Müllerová, CSc., NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Ve dnech 23. až 25. října 2018 proběhl v Pardubicích 28. ročník konference Radiokomunikace (RK18). Tato konference se stala v posledních letech jedním z nejvýznamnějších setkání odborné veřejnosti z dané oblasti u nás. Zaměřuje se každoročně na aktuální dění a vývoj v současných radiokomunikacích včetně reflektování vazeb na problematiku související. Její program je pečlivě sestavován tak, aby přístupnou formou v podání špičkových odborníků přiblížil významné aktuální dění z oblasti vývoje a výzkumu, podchytil probíhající technický vývoj včetně prolínání a návaznosti různých oblastí (mobilní komunikace, broadcasting, technologie, vše prostupující informační technologie, související předpisy a regulace). Organizačně konferenci zajišťuje vzdělávací agentura UNIT (www.unit.cz) a garantem odborné stránky je přípravný výbor složený z odborníků ze sféry akademické, firemní i ze státní správy. Záštitu konferenci poskytnul stejně jako v minulých letech pan Ing. Mgr. Jaromír Novák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Více v časopise…

Autor: Tomáš Sedláček, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

O čem se mluví. Aneb letem světem rychlostním internetem

V Evropě mělo nedávno velkou odezvu prohlášení Ronana Kellyho, prezidenta FTTH Council Europe, který upozornil ministry telekomunikací, že byly v Evropě zaznamenány klamavé reklamní kampaně. Kelly to formuloval následovně: „Jsme svědky reklamních praktik tzv. ‚fake fibre‘ v několika členských státech, které používají termín ’optické’ nebo ‚optické rychlosti‘ v reklamách na širokopásmové připojení na bázi mědi i když inzerovaný produkt není skutečně založen na úplném optickém připojení. To stále více svědčí o tom, že spotřebitelé si většinou nejsou vědomi formy internetového připojení, které si koupili, často kvůli související reklamě.“ Na toto téma již ve Velké Británii dříve proběhlo několik kampaní „Cooper is not Fibre“ za účasti místních celebrit. Je otázkou, zda se v blízké budoucnosti budeme moci s takovou zavádějící reklamou setkat i u nás, protože informovanost rozdílů mezi FTTC a FTTH jistě nepatří mezi časté témata běžného zákazníka a ani není žádným mediálním tématem.

Více v časopise…

Autor: Jaroslav Hrstka, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Článek je výtahem z dokumentu Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru za rok 2018, který byl zpracován Českým statistickým úřadem na základě výsledků ročních statistických šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru v ČR. Většina informací se vztahuje k lednu 2018. U vybraných ukazatelů jsou data doplněna o mezinárodní srovnání výsledků členských zemí Evropské unie. Zjištění týkající se 3D tisku, Big Data a elektronického obchodování se vztahují k roku 2017.

Více v časopise…

Autor: Daniel Platil, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Digitální transformace začíná stále intenzivněji ovlivňovat i osobní život. Progresivní technický i vědecký rozmach umožnil lidstvu vstoupit do čtvrté průmyslové revoluce a stejně jako každá předchozí vlna inovací i Průmysl 4.0 s sebou přináší změny na celospolečenské úrovni. Proto se Pracovní skupina Smart Life CBCSD rozhodla zaměřit na rychle se rozvíjející socioekonomické aspekty implementace smart technologií do našich každodenních životů.

Více v časopise…

Autor: Zdeněk Vaníček, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Z hlediska evropského práva a regulace elektronických komunikací v Evropské unii mají v současnosti význam dva předpisy, které Evropský parlament a Rada schválily jako vánoční dárek ke konci minulého roku.

Jde především již o velice diskutovanou a probíranou směrnici Evropského parlamentu a rady (EU) 2018/1972 ze dne 11. prosince 2018, kterou se stanoví evropský kodex pro elektronické komunikace. Směrnice byla zveřejněna v Úředním věstníku EU 17. prosince 2018 a nahradí současný předpisový rámec pro sítě a služby elektronických komunikací v EU.1 Po schválení směrnice Evropským parlamentem 14. listopadu 2018 a Radou EU 4. prosince 2018 tento evropský právní předpis představuje jednu ze zásadních legislativních a právních iniciativ tzv. jednotného digitálního trhu. Nová pravidla začnou platit na sklonku roku 2020; podle článku 124 směrnice členské státy přijmou a zveřejní do 21. prosince 2020 právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí. Členské státy budou tyto předpisy používat od 21. prosince 2020.

Více v časopise…

Autor: Jan Vašátko, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

V posledních únorových dnech, ostatně jako každý rok, opouští  ředitelé  telekomunikačních firem svá obvyklá stanoviště, aby se při příležitosti mobilního světového kongresu MWC 19 setkali s dalšími osobnostmi mobilního světa v Barceloně. Organizátoři otevřeli brány již čtrnáctého ročníku kongresu v pondělí 25. února. Do hal na okraji katalánského hlavního města dorazilo letos rekordních 109 tisíc návštěvníků (v roce 2009 to bylo 42 tisíc). A všude je 5G.

Více v časopise…

Otázky kladl Svatoslav Novák, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Ing. Petra Holého Ph.D. se ptá Svatoslav Novák

Téma sítí páté generace v posledních dnech rezonuje mobilním světem. Jak vnímáte tuto problematiku Vy?

Na úrovni operátorů a dodavatelů technologie diskutujeme tuhle otázku již několik let. Vzrůstající spotřeba dat nás nutí posouvat technologie stále dopředu, a to ideálně takovým způsobem, aby naše připravenost předběhla potřeby uživatelů. To si myslím, že je i případ 5G. Parametry, které 5G charakterizují, to znamená přenosová rychlost 1Gbps, latence 1 ms a možnost připojit milióny zařízení tzv. IoT (internet of things), vysoce překračují současné potřeby zákazníků. Na druhou stranu je třeba koukat se dopředu.

Více v časopise…

Autor: Jaroslav Hrstka, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Mobilní komunikační zařízení se již stala běžnou součástí našich každodenních životů. Mimoto je čím dál více zařízení – od nositelných zařízení přes spotřební elektroniku a automobily až po výrobní stroje – vybaveno připojením k Internetu, což stimuluje rychlý rozvoj Internetu věcí (IoT). Aby bylo možné uspokojit poptávku a požadavky na připojení, je třeba možnosti mobilních sítí neustále rozšiřovat.

Více v časopise…

Autor: Mgr. Jiří Matěj, ředitel příspěvkové organizace Moravskoslezské datové centrum,
NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Moravskoslezské datové centrum bylo zřízeno Krajským úřadem Moravskoslezského kraje v roce 2018, aby přispělo k rozvoji tzv. chytrého regionu. Cílem projektu je vybudování vysokorychlostní datové sítě, která zajistí rychlé a bezpečné síťové propojení všech 220 krajských příspěvkových organizací s 500 objekty. MSDC na tomto projektu momentálně usilovně pracuje, aby se občané brzy dočkali zkvalitnění služeb a života v regionu.

Více v časopise…

Z Amsterdamu, Svatoslav Novák, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

Ve dnech 13. a 14. března proběhla v Amsterdamu jedna z největších konferencí týkající se optických telekomunikací, 16. ročník FTTH CONFERENCE 2019. Jde o vlajkovou akci asociace FTTH COUNCIL EUROPE, jejímiž  členy jsou i některé české firmy. V Amsterdamu jste mohli vidět MICOS TELCOM, KDP a DURA-LINE.

Více v časopise…

Autor: ČAEK, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2019-01.

U příležitosti 20. výročí založení spolku představenstvo ČAEK propůjčilo
JUDr. Zdeňku Vaníčkovi titul Doživotní čestný předseda za vynikající zásluhy o rozvoj a světové uznání sektoru elektronických komunikací České republiky, jakož i spolku.

Listinu svědčící o tomto uznání představenstvo předsedovi spolku předalo při slavnostním zasedání a jubilejním obědě představenstva a rady dne 18. prosince 2018 v Praze.

Zdeněk Vaníček je jedním ze spoluzakladatelů asociace (18. prosince 1998) a byl zvolen jejím prvním prezidentem (14. ledna 1999). V souvislosti s přeměnou občanského sdružení v zapsaný spolek podle ustanovení občanského zákoníku se stal jeho předsedou a statutárním zástupcem. Funkční období ukončil dnem 28. února 2019.

Po skončení funkčního období se pohotově a neprodleně nadsvětelnou rychlostí odebere do svého venkovského sídla, kde se cele oddá malířské tvorbě, literatuře, genealogii, astronomii a studiu kanonického a anglosaského práva, jakož i zkoumání endemických druhů flóry a fauny v Železných horách a přemítání o kvantové teorii gravitace.

Více v časopise…

  • EU | Počet evropských účastníků s optickým přístupem vzrostl do září meziročně o 16 % a do roku 2025 má dosáhnout dvojnásobku. Počet účastníků FTTH / FTTB v Evropě vzrostl podle nejnovějších údajů Idate pro FTTH Council Europe meziročně k září 2018 o 15,7 procenta na více než 59,6 milionu. FTTH Council uvedl 14. března na své výroční konferenci v Amsterdamu, že očekává do roku 2025 nárůst počtu účastníků na 168 milionů.
  • EU | Optické připojení by mělo do roku 2025 využívat téměř 6 z 10 uživatelů vysokorychlostních služeb. Počet uživatelů s pevným vysokorychlostním připojením na světě se zvýší do roku 2025 ze současné 1 miliardy na 1,2 miliardy, uvádí zpráva Point Topic a Broadband Forum. Poté, co bylo na konci září 2018dosaženo milníku 1 miliardy, bude trh pokračovat v růstu až do roku 2025, a to především díky požadavkům na zrychlení přístupu a rostoucímu zájmu na rozvíjejících se trzích.
  • EU | Výstavba konvergované sítě 5G by mohla ušetřit více než 90 % nákladů – studie pro kongres FTTH v Amsterodamu. S pečlivým plánováním by operátoři podle studie společnosti Comsof pro FTTH Council Europe mohli při budování sítě s vlákny podstatně ušetřit. Analýzou různých scénářů studie dospěla k závěru, že pokud se při plánování sítě FTTH předpokládá síť FTT-5G ( vlákno do 5G antény / základnové stanice), rozsah úspor nákladů sítě FTT-5G v důsledku konvergence může dosáhnout 65 až 96 procent. Extra investice potřebné pro připravenost sítě na 5G by pak byly v rozsahu mezi 0,4 % až 7,2 %.
  • EU | BEREC zveřejňuje pokyny pro komunikaci uvnitř EU. (BEREC)Od 15. května 2019 nesmí maloobchodní cena (bez DPH) účtovaná zákazníkům při regulaci komunikací uvnitř EU překročit 0,19 EUR za minutu za volání a 0,06 EUR za SMS zprávu. Nová pravidla pro omezení maloobchodních cen pro komunikace v EU (pevná a mobilní volání a SMS) jsou zavedena nařízením EU (EU) 2015/2120 v platném znění),. BEREC k tomu vydal pokyny BoR (19) 51, které obsahují obecná ustanovení (oblast působnosti nařízení, alternativní sazby, intervaly účtování atd.),
  • EU | Evropský parlament vyzývá EU k akci proti čínské bezpečnostní hrozbě 5G. Evropský parlament přijal usnesení vyzývající EU k akci v oblasti potenciálních bezpečnostních hrozeb z rostoucí technologické přítomnosti Číny v EU. Poslanci chtějí, aby Evropská komise a státy EU vypracovaly pokyny, jak řešit případné kybernetické hrozby a zranitelnost při pořizování zařízení 5G, a žádají o využití agentury pro bezpečnost sítě Enisa, která by vyvinula systém certifikace zařízení.
  • EU | Mezinárodní spotřebitelské organizace vyzývají Apple a Google ke změně v app stores. Konsorcium 27 spotřebitelských organizací pod vedením Nizozemska a Norska požaduje, aby Apple a Google provedly změny ve svých app stores, tak, aby lidé mohli snadněji zjistit, jak jsou jejich osobní údaje používány. Je to poprvé, kdy se takto spojilo tolik spotřebitelských organizací. V případě, že by tyto společnosti požadované změny neprovedly, příslušné orgány by uvalily sankce.
  • EU | USA vyslaly Berlínu první jasné varování kvůli váhavému postoji k Huawei. (The Wall Street Journal) Pokud se Německo rozhodne využívat technologie čínské společnosti Huawei při budování sítě 5G Spojené státy budou prý s Berlínem sdílet méně zpravodajských informací. Ze strany Washingtonu jde o první explicitní varování Německa kvůli jeho opatrnému postoji vůči Huawei, píše list The Wall Street Journal. Toto varování reaguje na slova německého ministra hospodářství Petera Altmaiera z předchozího dne, který uvedl, že Německo nechce zakázat používání technologií Huawei v sítích páté generace. Altmaier však doplnil, že Berlín upraví legislativu tak, aby zajistil bezpečnost a důvěryhodnost použitých komponent. Německý telekomunikační regulátor, Bundesnetzagentur(BNetzA) již zveřejnil řadu bezpečnostních požadavků, kterými se má zavádění 5G řídit.
  • EU | Britští představitelé doporučují omezení čínských dodávek zařízení pro mobilní sítě 5G. (The Telegraph) Záměrem britské vlády je stanovení stropu čínských dodávek v mixu technologií operátorům mobilních sítí 5G. Navrhovaný strop činí 50 %, uvádí The Telegraph.
    Vodafone UK varuje, že zákaz zařízení společnosti Huawei zpomalí zavádění systému 5G. (BBC News) Vodafone vydal veřejné varování, že zákaz používání síťových zařízení společnosti Huawei bude mít za následek opožděné zavádění systému 5G a pro operátora a Velkou Británii vyžádá obrovské náklady, uvádí BBC News.
  • ČR | Novela o e-komunikacích může ohrozit kyberbezpečnost. (ČIA) Navrhovaná novela zákona o Vojenském zpravodajství a úprava zákona o elektronických komunikacích může ohrozit zajištění kybernetické bezpečnosti sítí poskytovatelů internetového připojení. Řešení představované novelou může mít ve většině případů zásadní negativní dopady na zajištění ochrany osobních údajů, komunikaci a soukromí uživatelů internetu. Informovala o tom ICT UNIE.
  • ČR | Český premiér posuzuje „nadměrné“ ceny mobilních dat. Český premiér Andrej Babiš pokračuje v jednáních se zástupci tří českých operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone o tom, co jsou podle vlády nadměrné ceny mobilních dat. Setkání bylo nepřímým pokračováním rozsáhlé analýzy velkoobchodního trhu, kterou nedávno zveřejnil regulátor ČTÚ. Regulátor zjišťuje, že provozovatelé jednají v tiché dohodě a nekonkurují, jak tomu bylo v roce 2012 před tarifní „revolucí“ mobilních operátoru.
  • ČR | Zákon o digitální službě má podporu Poslanecké sněmovny. (ČIA) Zástupci poslaneckých klubů podepsali memorandum, které garantuje podporu zákona o právu na digitální službu v následujícím období v Poslanecké sněmovně PČR (PSP) a zavazuje všechny aktéry ke spolupráci. Norma má podporu všech politických stran i premiéra Andreje Babiše (ANO). Na základě zákona stát svým občanům zaručí možnost komunikovat s úřady čistě elektronicky, a to do pěti let od jeho přijetí. Informovali o tom Piráti.
  • ČR | ČTÚ: Varování NÚKIB nebrání aukci v pásmu 700 MHz a 3,5 GHz. (ČIA) Varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ze 17. prosince 2018 neohrožuje cíle připravované aukce v pásmu 700 MHz a 3,5 GHz a nebrání její realizaci. Shodli se na tom zástupci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva vnitra ČR a NÚKIB. Úřad v prosinci vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei Technologies a ZTE Corporation, které má představovat bezpečnostní hrozbu. Informoval o tom ČTÚ.
  • EU | Společnosti Ericsson, Telia, Volvo CE spolupracují na průmyslovém využití 5G. Společnost Ericsson, Volvo Construction Equipment a Telia zprovoznily první švédskou síť 5G pro průmyslové využití ve výzkumném a vývojovém středisku společnosti Volvo CE v Eskilstuně, které je přibližně 90 kilometrů západně od Stockholmu. Pomocí této technologie může Volvo CE testovat dálkově ovládané stroje a autonomní produkty.
    Obdobný záměr má firma Volvo v Německu, která již požádala o kmitočty pro výstavbu lokálních průmyslových sítí 5G v provozech.
  • SVĚT | Kompetentní roboti demoralizují lidské pracovníky – studie. Umělá inteligence a automatizace by mohla být v některých případech budoucností, ale studie z Cornwell University naznačuje, že roboti by mohli negativně ovlivnit lidský výkon. To znamená, že bez ohledu na to, kde se robotika, umělá inteligence a automatizace aplikují na podnik, bude důležité o tom přemýšlet. Je-li celkovým cílem zlepšení konečného produktu a výkonu, bude téměř jistě nutné před rozhodnutím vzít v úvahu dopad na lidskou morálku pracovníků. To by mělo být samozřejmé, pokud nebudeme všichni odsouzeni k tomu, abychom byli nahrazeni roboty úplně…
  • EU | Rakouský regulátor oznámil výsledky aukce 5G. (Reuters) Rakouský regulátor RTR uzavřel aukci regionálních licencí pro kmitočty v průkopnických pásmech 5G 3,4 až 8,8 GHz se sedmi úspěšnými uchazeči, kteří budou za licence vydávat celkem 188 milionů EUR. Za příděl vynaložili operátoři A1 Telekom 64,3 milionů EUR, T-Mobil 56,9 milionů EUR a Hutchinson 51,9 milionů EUR.
    Po oficiálním uzavření rakouské aukce 5G spektra oznámil T-Mobile, že zahájí výstavbu prvních 25 základnových stanic sítě 5G vzápětí po získání licence v březnu.
  • EU | Swisscom, Sunrise a Salt dokončily akvizici dostupného 5G spektra. Operátoři Swisscom, Sunrise a Salt pořídili v aukci dostupné spektrum 5G za 379 milionů dolarů a sdílejí frekvence v pásmech 700MHz, 3.5GHz a 1400MHz. Získané licence jsou platné po dobu 15 let. Společnost Swisscom oznámila plány na uvedení 5G do 60 měst a obcí již do konce roku 2019.
  • EU | Vodafone: Mobilní operátoři ve Velké Británii musí mít přístup k nenasvíceným vláknům Openreach. Vodafone požaduje aby britský regulátor udělal více pro zajištění přístupu do optické sítě Openreach. Pokud má země v plné míře budovat sítě 5G, musí mít operátoři mobilních sítí v UK přístup k nenasvíceným vláknům v sítích společnosti Openreach a uvádí, že nedostatečný přístup k nenasvíceným vláknům zůstává největším inhibitorem pokroku v zavádění mobilních sítí nové generace ve Velké Británii.
  • EU | Prysmian představil poprvé v Evropě optický kabel s tisíci vlákny. Na konferenci FTTH 2019 představil výrobce Prysmian v Evropě poprvé svůj nový optický kabel FlexRibbon™ s 6 912 vlákny což je aktuálně světová kapacitní novinka. Vnější rozměr kabelu umožní instalace do tvárnicových otvorů o průměru 50,8 mm.
  • EU | Ericsson rozšiřuje aktivity v Rusku. Ericsson byl vybrán společností Tele2 Russia k rozšíření své sítě o rádiový systém Ericsson připravený na 5G včetně softwaru. Více než 50 000 základnových stanic bude rozmístěno po celé zemi v rámci pětileté dohody o modernizaci sítě.
  • EU | Qualcomm představil novou platformu další využití v robotických produktech. Qualcomm představil na MWC v Barceloně novou platformu Qualcomm Robotics RB3, čímž expanduje na trhu robotických produktů. Výrobce čipů nabízí optimalizovanou sadu hardwaru, softwaru a nástrojů, které umožní výrobcům a vývojářům vytvářet nové robotické produkty založené na systému Qualcomm SDA / SDM845.
  • ČR | Česká pošta: V ČR bylo k 10. březnu 962 148 datových schránek. (ČIA) Počet zřízených datových schránek v České republice k 10. březnu 2019 dosáhl 962 148. Celkem bylo odesláno 635 502 089 datových zpráv. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou poštou, která provoz schránek zajišťuje.
  • ČR | ČEZ: Projekt Česko-izraelský akcelerátor bude inovovat v oblasti Smart City. (ČIA) Mezinárodní studentské týmy z ČVUT a izraelské univerzity Technion v Haifě budou v rámci prvního ročníku projektu Česko-izraelský akcelerátor (CIPA) navrhovat inovativní řešení v oblasti Smart City. ČEZ informoval, že k vybraným tématům patří elektromobilita a řízení životního cyklu elektrobaterií od ČEZ ESCO, provoz dedikované mobilní sítě pro kritické aplikace od Nordic Telecom, budoucnost dopravy v rámci autonomní mobility ve velkých městech společnosti ELTODO a systém TE-VOGS ke zvýšení bezpečnosti pozemního provozu od AERO4TE.
  • EU | Telefonica má pověření k ukončení ikonické ADSL ústředny v Barceloně. Španělský regulační regulátor CNMC pověřil Telefóniku k ukončení provozu ADSL spojovacího uzlu „Barcelona / Catalunya“, která se nachází v kultovní budově pořízené společností v roce 1929, v důsledku mimořádně rychlému rozvoji sítí FTTH v Barceloně. Do roku 2023 bude nyní služba FTTH Telefóniky plně migrována do spojovacího uzlu „Barcelona / Gracia“.
  • SVĚT | AT&T je prvním severoamerickým operátorem, který se připojil k telekomunikační radě SAMENA se sídlem v Dubaji. SAMENA Telecommunications Council se zaměřuje na řešení telekomunikačních otázek v jižní Asii, na Středním východě a v severní Africe. Rada se zaměřuje na vytvoření synergie mezi regionálními a mezinárodními operátory v oblasti rozvoje digitálního obsahu, rozvoje a nasazení 5G, přeshraničních toků dat, digitální ekonomiky, umělé inteligence a internetu věcí.
    Jedním z cílů, které SAMENA ve vztahu s AT&T sleduje je spolupráce v otázkách digitálního obsahu.