2017 – 01

SÍŤUJE SE CELÝ SVĚT aneb FIBRE TO EVERYTHING
Vážení čtenáři, vážení členové klubu,
dostává se vám do rukou letošní první číslo časopisu NEXT GENERATION/Telekomunikace, zkráceně NG/T. Jsem velmi rád, že se nám podařilo nastartovat opět vydávání „hmatatelného“ odborného media. Tím udržujeme více než padesátiletou tradici tohoto časopisu, dříve pod názvem Telekomunikace.

Tento úvodník píši na malém konferenčním stolku v Marseille, na FTTH Conference 2017, v obležení stovek telekomunikačních odborníků a vystavujících firem.
GIGABIT SOCIETY, to je pojem, který je vidět na mnoha místech této konference. Ať jsou datové mobilní služby nebo bezdrátové technologie v rychlém rozvoji, vše se zde orientuje k optickým sítím. Největší důraz je kladen na „poslední míli“, na snadnou a levnou instalaci, na vlákno až k samotnému uživateli. Konektivita je základním fundamentem všech nám známým výrazům jako je IoT, e-health, IPTV, smart home, smart metering, autonomní řízení vozidel, atd. Proto byl na FTTH Conference 2017 definován nový směr Moving from FTTH to Fibre to Everything. Nejpříznačnější vyjádření jsem si přečetl v dokumentu FTTH Council o „chytrých městech“… „SMART CITIES, IT´S THE NETWORK, STUPID!“. A je to pravda, nic z oblasti SMART by nemohlo fungovat bez spojení a sítí. S návazností na nové SMART telefony/počítače a aplikace je otevřeno neuvěřitelné pole pro kreativitu a vynalézavost. A to je dobře. Tedy nejen pro náš telekomunikační obor, ale i pro všechny další oblasti života. Samozřejmě na druhé straně jistá ztráta soukromí a osobní bezpečnosti je negativem těchto nových věcí. Rád bych se s vámi podělil o několik momentů, které mě zaujali.

Vlákno má zelenou! To je znát ve všech prezentacích různých operátorů, ISPs a ve svém důsledku i politiků. Ti chytří, svou podporou a účastí, na tom reálně staví nejen svou vlastní politickou kariéru, ale hlavně tím pomáhají lidem a podnikání v obcích všeho druhu. Bohužel v mnoha případech u politiků vidíme a slyšíme jen hesla, která přečtou z papíru, a vzápětí již nevědí, o čem hovořili. Britský ministr, odpovědný za stát a digitální politiku prohlásil: „Se zájmem jsem přečetl INCA´s report (Building Britain Report), který říká, že pouze plně „fiber optic“ infrastruktura je dostatečným důkazem pro britský digitální růst. Souhlasím s tím: vlákno je budoucnost.“ Zajistil vytvoření “Full Fibre and 5G“ státní politiku, která pomáhá operátorům a podnikatelům realizovat optické sítě, služby a aplikace. Jednoznačná politika, která zamezuje hádkám mezi ICT podnikateli, lobování za technologie, která zamezila „brzdným“ efektům ohrožených operátorů starších technologií, ale hlavně pomáhá k čerpání 1 bilionu € pro digitální infrastrukturu a 850 milionům € pro rozvoj mobilní 5G sítě. Asi dobrý případ pro náš „český dvoreček“.

Mile mě překvapila prezentace Marca Hudsona, CEO společnosti Rocket Fiber https://rocketfiber.com/. Tato společnost nedávno vznikla na „zelené louce“ v městě automobilek, v Detroitu, jako poskytovatel sítě internetu. Nemusím popisovat tristní stav tohoto města po finančních krizích a přesunování výroby do levných zemí. Tato firma začala budovat super rychlou optickou síť nejen v kdysi vylidněném centru města, ale i v dalších místech státu Michigan. Tato síť je motorem rozvoje nových podnikatelských aktivit ve městě a významně podporuje příchod lidí a rodin zpět do města. To je přesně to, co by se mělo propagovat a ukazovat u nás, v rámci podpory ekonomicky slabých regionů, např. formou dotací na budování sítí vysokorychlostního internetu. To znamená, že to není jen o finanční podpoře ze strany státu/EU na pokrytí části nákladů nově budovaných sítí, ale je nezbytně nutné ukazovat obyvatelům těchto regionů, co mohou s takovou sítí dělat. Samozřejmě takovou osvětovou činnost musí podporovat zejména vláda, ministerstvo pro místní rozvoj a kraje. Zkoušel jsem jim to v minulosti vysvětlovat přes jeden výbor Rady vlády, ale marně. Snad se k někomu z nich dostane i tento časopis a snad uvidí, co lze dělat. Je mi jasné, že nejde jen o super rychlou síť, ale jde přece o souhrn aktivit aktivních lidí, municipalit a odpovědných ministerských úředníků, kteří opravdu mohou vybudovat něco jedinečného, o čem budou psát třeba i v Detroitu.
Svatoslav Novák

  • Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost Velké Británie (NCSC) vydalo společně s Národní kriminální agenturou (NCA) první společnou výroční zprávu, v níž posuzuje hrozby v oblasti kybernetické trestné činnosti. Tato zpráva poskytuje hloubkovou analýzu vývoje hrozeb a přehledem praktických kroků, které mohou být ve Velké Británii uplatňovány. Uvedl to NCSC ve svém novém prohlášení.
  • Kabelový sektor se připravuje na rychlejší broadband i změny regulace. V nejbližších letech se očekávají společenské změny. Generace X dospívá a má zcela jiné požadavky na obsah a konektivitu. Budoucnost, jíž nezávisí jen na klasické kabelové infrastruktuře, ale sektor musí být na změny připraven. Pokud jde o symetrické připojení v NGA jde vývoj kupředu. Vývojová pracoviště pracují na nové verzi Full Duplex Docsis3.1 s kapacitou 5/5 Gbit/s což v několika následujících létech přeroste na verzi 10/10 Gbit/s. Nové čipsety však nebudou k dispozici dříve než v létech 2019–2020.
    Např. TDC nasazuje verzi 3.1 s rychlostí stahování až 1 Gbit/s a celou akci dokončí v roce 2017. Počítá se smíšenou strategii, v níž lze DOCSIS3.0, DOCSIS 3.1 a FTTX použít v jedné lokalitě ve vzájemné kombinaci. Pozor však na slogan vše v IP!
  • Výnosy z telekomunikací v Evropě vzrostly v roce 2016 o 4,6 procenta na objem 23,45 mld. EUR, uvedla to konzultační společnost IHS na odborné akci Cable Congress v Bruselu v březnu 2017. Růst táhly služby vysokorychlostního přístupu s výnosy 7,5 procent a vydělaly 7,70 mld. EUR, což je podíl 32,8 procent na výnosech celkem. Výnosy z TV dosáhly 3,7 procent s výší 10, 91 mld. EUR, s podílem 46,5 procenta na výnosech celkem. Výnosy byly taženy zejména růstem služeb VOD a přechodem k digitálnímu přenosu. Výnosy z telefonních služeb se v roce 2016 zvýšily o 2, 1 procenta na 4,83 mld. EUR.
  • Microsoft oznámil, že zpřístupnil produkt Microsoft Teams jako novou konverzační platformu pro podniky využívající služby Office 365. První předvedení proběhlo v listopadu minulého roku a tento nástroj spolupráce je nyní k dispozici na 181 trzích a v 19 jazycích. Týmům společnosti Microsoft to umožňuje vést spolupráci „one-to-one“ a skupinové rozhovory se zabezpečením přístupu a soukromí. Microsoft Teams tím nabízí možnost přizpůsobit práci se zařízením s prvky od partnerů třetích stran a rovněž nástrojům společnosti Microsoft, např. Microsoft Planner a Visual Studio Team Services.
  • Švédská vláda zřizuje radu pro digitalizaci. Švédské Broadband Forum uvedlo, že rada má v této oblasti garantovat realizaci vládní politiky. Rada, která bude mít deset členů bude mít záštitu ministra Peter Ericssona, do jehož kompetencí digitalizace patří. Radě se bude dostávat podpory i ze strany švédského regulátora PTS.
  • British Telecom (BT) formálně kapituloval pod tlakem regulátora Ofcom. Zástupci BT a Ofcom po dlouhém a nesnadném vyjednávání dosáhli dohody o oddělení velkoobchodní divize. Openreach jako organizační jednotka BT a tento proces rozdělení odmítal i přes hrozbu uvalení sankcí. Openreach bude mít vlastní zaměstnance, management a strategii. Dohoda celkovou situaci zjednodušuje, neboť v této situaci dobrovolného strukturálního rozdělení společnosti nemusí Ofcom rozdělení firmy nařizovat.
    V této souvislosti si připomeňme, že strukturální rozdělení společnosti českého operátora O2 proběhlo již 1. června 2015 a tímto dnem vznikly dobrovolným rozdělením dvě na sobě nezávisle společnosti O2 a CETIN.
  • Amazon plánuje výstavbu kampusu datových center v předpokládané výši nákladů až 1 miliardy EUR v Dublinu Tím reaguje na globální růst svých webových služeb a zejména vlastní online obchodní sítě. Společnost požádala místní úřad Fingal County Council o povolení výstavby svého velkého, v tomto případě již desátého datového centra v okolí Dublinu. Nové centrum umístěné v Mulhuddart vyžádá náklady až 200 milionů EU a pravděpodobně zde Amazon bude investovat dalších 700 milionů EUR do menších datových center na celkové výměře 26 hektarů.
  • Izraelská společnost ECI nově nabízí zákaznické řešení k zabezpečení přenosu šifrováním optického přenosu na vrstvě L1. Tento způsob zabezpečení umožňuje šifrování jednotlivých služeb až do rychlosti 200 Gbit/s, přičemž podle vyjádření ECI řešení zachovává přenos bez omezování interoperability, škálovatelnosti nebo flexibility. Nabízená služba je atraktivní zejména pro poskytovatele služeb, finanční, lékařské a vládní instituce.
  • Ministr financí Velké Británie Philip Hammond podle oznámení agentury ISP zveřejnil údaje rozpočtu na rok 2017 určené novým opatřením na podporu 5G a alokuje dalších 200 milionů GBP pro FTTH / P. Částka je určena na místní projekty výstavby sítí FTTH s investiční podporou ze soukromého sektoru. K dispozici bude rovněž nový investiční fond digitální infrastruktury (DIIF) s dalšími 400 miliony GBP.
  • Firmy Huawei a Vodafon představily na Mobile World Congress 2017 v živém provozu celulární technologii V2x speciálně instalovanou ve vozu Audi. Systém C-V2x umožňuje vozidlu, uživatelům silničního provozu a infrastruktury sdílení informací prostřednictvím mobilních sítí. Řidič předvedl čtyři scénáře. Auto bylo pro navigaci vybaveno čelním video zdrojem, obdrželo výstrahu z připojeného semaforu, rozpoznalo přicházející chodce prostřednictvím jejich mobilního zařízení a aktivovalo nouzovou brzdu.
  • Firmy Nokia a Facebook oznámily, že úspěšné dokončily sérii provozních testů nových optických technologií pro zpracování digitálního signálu při transatlatickém přenosu v délce 5500 kilometrů při spojení mezi New Yorkem a Irskem. Pro dosažení vyšší přenosové kapacity se odborníci museli vyrovnávat s aplikacemi náročnými na šířku pásma zejména využitím nově testované PCS technologie vyvinuté v Nokia Bell Labs. Test prokázal možnosti navýšení kapacity až o 2,5 násobek ve srovnání s kapacitou stávajícího optického přenosu, což prokazuje reálnou využitelnost testované technologie.
  • Telefónica a Vodafone Madrid oznámily 16. března 2017, že společnosti uzavřely obchodní dohodu o velkoobchodním přístupu k optické sítě společnosti Telefónica. Na základě dohody bude mít Vodafone okamžitý přístup k optickým sítím Telefóniky a to nejen v územních celcích, které spadají do regulace, ale také v dalších místech, ve kterých byl velkoobchodního přístup k sítím Telefóniky již uvolněn.
    Uzavřená dohoda umožňuje společnosti Vodafone podílet se na případném doplněním stávajícího pokrytí sítí Telefóniky optikou a výrazně rozšířit možnosti nabídek superrychlého širokopásmového připojení a televizních služeb.
    Pro Telefóniku je tato dohoda ve velkoobchodní strategii milníkem, neboť jí umožňuje zaujmout aktivnější roli při nabízení velkoobchodních služeb v dynamickém podnikatelském prostředí a počítat s dalšími alternativami při poskytování služeb dalším provozovatelům buď cestou sdružených investic nebo vlastními dodávkami.
    Dohoda se závazkem na dobu pěti let klade důraz na synergie plynoucí z možnosti přístupu Vodafone k optické síti společnosti Telefónica a které umožňují zvýšit jejích využití, a tudíž i zvyšovat efektivitu nasazování a optimalizovat vynakládání investic obou společností.
  • Švédská Telia oznámila, že rozšiřuje rozsah služeb sociálních sítí poskytovaných bez daně s přidanou hodnotou, což ještě nedávno bylo v rozporu kvůli jejich implikacím se síťovou neutralitou. Nyní nabízí přístup bez daně s přidanou hodnotou k sociálním sítím Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter and Kik a dále ještě doplňuje Pinterest, Viber, LINE and Welcome App.
  • Téměř 90 % pařížských domácností pokrývají optické sítě FTTH. Operátor Orange sdělil, že to odpovídá 1,357 milionům domácností. Otevřený přístup Orange k zavádění sítí FTTH zvýšil počet připojených bytových účastníků v Paříži na 75 % .
    Podle databáze GlobalComms TeleGeography přistoupili operátoři v dubnu 2015 na vytvoření „optických zón“ s pokrytím 100 % optickou sítí v devíti městech – Bayonne, Brest, Caen, Lyon, Metz, Montpellier, Nice, Paříži a sedm obcí Lille Metropole (Villeneuve d’Ascq, Marcq-en-Baroeul, Wasquehal, Lezennes, La Madeleine, Lambersart a Mons-en-Baroeul) s se stanoveným termínem realizací do konce roku 2016. Orange uvedl, že optická síť je budována podél dopravních cest až na úroveň poslední míle.
  • IoT specialista EUROMICRON Deutschland prodává svoji telekomunikační divizi německé skupině Ostertag Group. Podle dohody Ostertag převezme veškerý telekomunikační majetek EUROMICRONu, včetně zákaznických vztahů, pracovních smluv a činností v oblasti skladování a logistiky. Podrobnosti byly zatím považovány za důvěrné.
  • Německá vláda vede konzultace o způsobech rozšiřování optických sítí. Německá spolková agentura pro sítě nyní zahájila veřejnou konzultaci o strategiích jejíž cílem je urychlení budování optických sítí. K zahájení konzultací vydala agentura diskusní dokument představující různé návrhy způsobů regulace síti FTTH/B. Podklad k diskusi poukázal na význam flexibilní cenotvorby, která má podpořit tržně orientovanou expanzi sítě. Jeden návrh využívá maloobchodní ceny jako výchozí bod pro stanovení cen využívaných třetí stranou.
  • Telefonica Germany migruje zákazníky na společnou platformu. Jedná se o její privátní zákazníky O2 a E-Plus. Telefonica převádí desítky milionů tarifních zákazníků a zákazníků předplacených služeb na společný systém. V prohlášení označila Telefonica tento proces jako nazval „doposud největší migrační projekt svého druhu v Evropě.“ Tento krok byl vynucen již provedeným sloučením Telefóniky s E-Plus v červenci 2014.
  • Turin se má stát prvním italským městem se službami sítě 5G, cílem je rok 2020 poté, co městská rada podepsala memorandum of understanding s Telecom Italia (TIM).
    Projekt má být spuštěn jako metropolitní trial v roce 2018 s tím, že celé město má být pokryto k roku 2020. Operátor postaví v hlavních částech města více než 100 malých buněk a současně ve městě pokryje území univerzit. Zkušební provoz se uskuteční s cca 3000 uživateli.
  • Finská Nokia oznamuje, že byla vybrána operátorem Vodafone jako globální dodavatel platformy Software-Defined Networking (SDN). Nuage Networks – společný podnik Nokie – bude dodávat SDN pro datová centra. Součástí výběru je i běžící pilotní projekt VPN+ v němž má Vodafone demonstrovat benefity SD-WAN při poskytování NFV a aplikací IoT.

Rozhovor vedl Svatoslav Novák, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Od Vašeho jmenování členem Rady ČTÚ a posléze jeho předsedou uplynuly 4 roky, co přinesly, jaké úspěchy nebo jste s něčím vyloženě nespokojen?

Jsem rád, že se povedlo zrealizovat dvě úspěšné aukce, které přinesly do Česka rychlý mobilní internet. Úřad také více klade důraz na komunikaci a nebojí se nových technologií. Výrazně jsme zrychlili vyřizování sporů o nezaplacené faktury a zvyšujeme naši expertízu v NGA sítích a v internetu věcí. Bohužel mě mrzí, že v části trhu jsou negativně vnímané naše aktivity v ochraně spotřebitele a naprosto přehlížena role, kterou jsme například sehráli při přípravě národního plánu rozvoje NGA nebo implementace směrnice na snížení nákladů na výstavbu NGA sítí. Ale jak se říká, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

 

Více v časopise…

Mgr. Zbyněk Loebl, LLM, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

V souvislosti s postupující výstavbou sítí nové generace dochází i k radikálnímu zvyšování objemu dat přenesených novými sítěmi. S pohybem a zpracováním údajů, zejména osobních, souvisí i vysoce aktuální problematika ochrany těchto údajů. Jak se vypořádat s touto problematikou v návaznosti na přijatou legislativu EU?

GDPR: již se připravujete?
GDPR neboli Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a volném pohybu těchto údajů je přelomová nová legislativa, přinášející zásadní posílení ochrany osobních údajů a řadu nových povinností nebo změny stávajících povinností pro všechny správce a zpracovatele.
Průzkum mezi členy Svazu průmyslu a dopravy České republiky z počátku tohoto roku ukázal, že více než 50 % průmyslových firem, které se průzkumu zúčastnily, si nejsou vědomy základních povinností, které jim GDPR přináší.
GDPR bylo přijato 27. 4. 2016 a začne platit od 25. 5. 2018. Větší firmy a organizace v rámci veřejné správy potřebují zahájit přípravu na GDPR již nyní.

Více v časopise…

Jan Vašátko, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Na prosincovém zasedání Rady pro telekomunikace členských států EU (2. prosince 2017) přijali ministři obecný přístup k iniciativě EU s názvem WiFi4EU. Díky této iniciativě by se měla počínaje rokem 2018 budovat v EU veřejná Wi-Fi síť, která bude dostupná pro širokou veřejnost do roku 2020.
EU navrhuje, aby podle této iniciativy bylo do roku 2020 vybaveno bezplatným Wi-Fi přístupem k internetu okolí hlavních center veřejného života v místních komunitách celé EU.

Iniciativa veřejně přístupných sítí WiFi
Z bezplatného poskytnutí přístupových bodů by měli mít užitek všichni občané, aniž by záleželo na tom, kde žijí a jaký je jejich příjem. Program WiFi4EU umožní místním obyvatelům i návštěvníkům EU vysokorychlostní připojení k internetu na radnicích, ve veřejných budovách, v parcích, knihovnách, muzeích, náměstích a v dalších centrech společenského dění. To má význam zejména pro obyvatele, kteří nemusí mít přístup k internetu ve svých domácnostech nebo v místech aktuálního ubytování. Pro místní orgány to má být současně výzva, aby rozvíjely a podporovaly rozvoj vlastních digitálních služeb zejména v oblastech elektronické veřejné správy, elektronického zdravotnictví a elektronického cestovního ruchu a tím zároveň napomohly ke zvyšování všeobecného povědomí o výhodách tohoto připojení.

Více v časopise…

Svatoslav Novák, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Všechny firmy podnikající v ČR v oblasti provozování sítí elektronických komunikací, operátoři, ISP, provozovatelé metropolitních optických sítí, instalační firmy a dodavatelé technologií pro FTTx již několik let netrpělivě očekávají, jak vlastně dopadne společný projekt státu a podnikatelů v budování přístupových vysokorychlostních sítí v ekonomicky slabých oblastech naší republiky. Před pár dny bychom „oslavili“ čtyřleté výročí vzniku státní politiky v elektronických komunikacích – Digitální Česko v. 2.0, Cesta k digitální ekonomice, kdy ji 20.3.2013 schválila Vláda ČR. Tzn., že již čtyři roky trvá příprava podmiňujících dokumentů, tak aby se mohlo investovat alokovaných 14 miliard Kč z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (tzv. OP PIK), který byl zveřejněn koncem roku 2013 a popisoval dotační tituly v období mezi lety 2014 až 2020.
Před několika lety jsem upozorňoval na rizika, která projekt mohou potkat. Pojďme si je zopakovat a konstatovat kde se nacházíme.

Více v časopise…

Micos Telcom, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Způsoby budování optických sítí v poslední míli jsou různé, ale není jich nekonečně mnoho. Mezi ty levnější patří výstavba pomocí závěsných kabelů, nebo vedení po fasádách. Výstavba pomocí závěsných kabelů je populární například ve skandinávských zemích kde výstavbu provádí především energetické firmy na své vlastní vedení. Fasádní řešení je zase oblíbené v zemích jako Španělsko a Belgie. Obě tyto varianty jsou v České republice brány jako okrajové. Energetické firmy na své sloupy telekomunikační operátory nepustí a vlastní výstavbou se nezabývají. Jediné převěsy, které můžeme v ČR vidět jsou mezi panelovými domy a ty jsou z velké části úřady brány jako dočasné řešení a povolují se s podmínkou umístění do země v horizontu 5 až 10 roků. Fasádní řešení naráží kromě úřadů samotných i na majitele objektů.

Nezbývá než nové optické kabely pokládat do země. I zde máme několik variant, jak k výstavbě přistoupit. Praxe z minulých let určila směr, kterým se výstavba ubírá. Ustupuje se od kabelů přímo položených do země z mnoha nepraktických důvodů, jako jsou komplikace při výstavbě samotné, nebo následná zranitelnost kabelů. Nastupuje éra plastových chrániček v podobě mikrotrubičkových systémů. Systém jednoduchý pro výstavbu umožňující následné zafukování kabelů, dle různých konfigurací. Systém, kde za rozumnou cenu, můžeme dát do země mnoho rezerv do budoucna.

Více v časopise…

-sat-, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Na konferenci FTTH 2017, která se konala v polovině února 2017 v Marseille představila sdružení FTTH Council Europe se svým partnerem při výzkumu Idate čerstvou studii, která shrnuje aktualizovaná data o stavu rozvoje optických přístupových sítí v Evropě.

Podle tiskové zprávy z konference se počet uživatelů optického připojení domácnosti (FTTH) nebo vlákna přivedeného k budově (FTTB) v Evropě za prvních devět měsíců roku 2016 zvýšil o 23 % a celkem dosáhl počtu téměř 44,3 milionů.

Více v časopise…

Jan Vašátko, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Všeobecná očekávání jsou vysoká. Za samozřejmost se pokládá, že pokrytí a konektivita jsou hygienické faktory a pevné, mobilní a Wi-Fi sítě budou hladce spolupracovat. Rovněž používání zařízení má být snadnější a přizpůsobené té konektivitě, která je k dispozici, nebo nejlépe poskytuje požadovanou službu. Inteligentní domy, energie a města se mají stát normou.
Pokrok, jakého Česká republika dosahuje v roce 2017 v přípravě na celkovou digitální transformaci společnosti a posun k těmto metám v oblasti konektivity, digitálních dovedností, ale i veřejných služeb, vynikne ve srovnání s nejlépe hodnocenými členskými státy Evropské unie, jejichž výsledky přinášíme v poslední části tohoto příspěvku.

Na naší politické scéně mezitím vrcholí lokální boj za ochranu spotřebitelů na trhu mobilních služeb. Věcná problematika se přenáší na úroveň politických debat, které se momentálně vedou v oblastech cen za objem mobilních dat, nevyváženosti tarifů firemních a spotřebitelských, a konečně ve střetech politických špiček o podobách další regulace v procesu přípravy novely zákona o elektronických komunikacích. Mimoběžné linie postojů vládních činitelů, soutěžního úřadu a regulátora, které navíc probíhají v ovzduší vzájemné nedůvěry, tak postrádají srozumitelný způsob komunikace, odvádí pozornost od merita věci a nebrání dalšímu matení uživatelské veřejnosti. V popředí je tvrzení, že očekávání uživatelů služeb při strmě rostoucí „spotřebě pásma“ a potřeb pokrytí populace se dají zajistit zejména ráznějšími nástroji regulace a případně přísliby rychlé nápravy. Ostatně v této situaci nejsme sami, obdobným procesem procházely i další země vyspělého světa, ovšem na konsolidovanější politické základně a mnohem dříve. Směr působení politických a regulatorních opatření však vždy bude závislý na plnění základních podmínek, jimiž jsou odbornost, uvážlivost a pochopení věci, bez nichž nemá žádná regulace smysl.

Více v časopise…

Zdeněk Vaníček, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Je zajímavé a pozoruhodné zároveň, jak často se opakují jevy v různých oblastech lidského konání, včetně našeho oboru, ať jej již nazýváme „telekomunikacemi“ (jak to například důsledně činí ve svých dokumentech Evropská komise), „elektronickými komunikacemi“ či jinak. Vybavuji si například svůj článek z roku 2002 USA se ubírají širokopásmově, Česko zatím veseloherně • Poznámka na okraj senátního návrhu zákona o širokopásmových telekomunikacích.
Dovolil jsem si v něm hned v úvodu napsat:
„Americký senátor Ernest Hollings, předseda vlivného senátního Výboru pro obchod, předložil návrh zákona o širokopásmových telekomunikacích („Broadband Telecommunications Act“). Nový zákon má pomoci při financování činnosti těch poskytovatelů a přepravců širokopásmových služeb, kteří najdou způsob, jak je dovést do venkovských oblastí a tam, kde panuje nedostatek vhodných komunikačních infrastruktur (kromě jiného do menších měst a vesnic a do univerzit).

Tento už patnáct let starý článek mne napadl nedávno, když jsem v rámci řady prohlášení našich vládních představitelů o cenách mobilních dat zaznamenal názor důležitého politika, že to jsou operátoři, „kteří zavinili velké zpoždění při zavádění sítí nové generace“. Protože vyznávám zásadu „budiž slyšena i druhá strana“, pokusím se na tento svérázný názor, které jsem vyslechl v pořadu televize veřejné služby, podívat z oné druhé strany, byť ji nezastupuji, nebráním a její postupy nechci obhajovat.

Více v časopise…

Tomáš Sedláček, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

V nedávném rozhovoru se Warren Buffett, jeden z nejbohatších lidí světa, vyjádřil, že sází na to, že firma Apple bude první firmou, jejíž tržní hodnota přesáhne bilion dolarů. Apple je prostě na vrcholu a její akcionáři si po vzoru slavného scény z filmu bratří Coenů „Záskok“, můžou jen říkat: „Prostě rýžujeme!“. Právě letos přitom uplynulo 10 let, kdy Steve Jobs představil první iPhone.

Bylo 9. ledna 2007, kdy se na pódiu v San Franciském divadle odehrála legendární prezentace. Právě zde představil v rámci Macworldu Steve Jobs revoluční mobilní telefon. iPhone byl na světě a výrazně ovlivnil další trendy v segmentu smartphonů.

Za uplynulých deset let prošel iPhone řadou vývojových kroků a Steve Jobs tu již s námi více než pět let není. Nicméně není pochyb o tom, že žijeme v době, kdy je značka Apple opravdovou ikonou. Žebříček značek se u lidí utváří nejsilněji do 15 let věku a u našich teenagerů dnes zabírá nejčastěji Apple čelní místo tohoto pořadí. V posledních letech se, dle výzkumů agentury Millward Brown, předhání na trůnu nejdražších značek světa s Googlem. Čím je Apple tak výjimečný? Kupodivu to není tím, že by Apple prezentoval nejsilnější „reklamní příběh“, i když o Stevu Jobsovi již byly natočeny dva velkofilmy. Apple je prostě geniální marketingová strategie, která razí cestu být za každou cenu vůdčí značkou z pohledu toho, co je v reklamě nejdůležitější. A tím je bez debat image.

Více v časopise…

SITEL, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Výsuvný energetický rozvaděč, který slouží k zajištění elektrické energie při pořádání trhů, poutí, koncertů a mediálních prezentací na veřejných i neveřejných plochách.
Multifunkční sloupek SITEL se po většinu roku skrývá v zemi a slouží pouze v případě, když je ho potřeba.

V kombinaci elektrických a datových zásuvek se nalézá ideální řešení pro připojení „stánkařů i pro elektronické pokladny (EET)“ nebo například pro zvukové aparatury hudebních skupin i pro „velkoplošné promítání sportovních přenosů“. Energetický sloupek je vybaven univerzálním víkem s nosností B125 (12,5 t) a s možností vložení 40 mm výplně do jeho vrchní části. To nabízí jedinečnou možnost výběru jeho vzhledu, v návaznosti na jeho okolí, například vyplněním zámkovou dlažbou. Znamená to, že pokud je sloupek v klidové poloze pod zemí, neruší vzhledově okolí a navíc je tak chráněn i proti poškození a vandalům.

 

Více v časopise…

Redakce, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Jasnou odpověď na tuto lechtivou otázku najdeme především v “highendové” audiotechnice.
Kde jsou ty doby, kdy se vyhazovaly kazeťáky, gramofony a gramofonové desky na smetiště … jsou ale i tací, kterým to rozhodnutí trvalo trochu déle, jako mojí sousedce, která při posledním úklidu vyhodila přes 400 vybraných gramofonových desek do kontejneru … takže suma sumárum v dnešní době skoro 600.000 Kč v háji … pardón, v kontejneru.
Jenže časy se nejenom mění, ale i vrací, což se v první řádě dá napsat o highendové branži, kde dominují opět tranzistory, či elektronky a A-class zesilovače a která sbírá stále nové rekordy, jak je i vidět každý rok na největší výstavě v Evropě Highend Munich, která se bude konat opět v květnu 2017.

K trvalým vystavovatelům patří i dlouholetý člen Highend society a majitel rodinného podniku Fischer&Fischer, pan Thomas Fischer, který vyrábí s manželkou a malým týmem kousek na jih od Dortmundu v malebném městečku Schmallenberg s plným ručním nasazením reprosoustavy z břidlice, ano čtete správně, z 500.000.000 let staré břidlice.

Více v časopise…

PROFiber Networking CZ, NEXT GENERATI@N Telekomunikace 2017-01.

Motto: „Dotované sítě NGA – co se dá získat a co ztratit?“

PROFiber Networking CZ s.r.o. uspořádal společně se vzdělávací aktivitou AKADEMIE VLÁKNOVÉ OPTIKY A OPTICKÝCH KOMUNIKACÍ® již dvanáctý ročník odborného semináře Sítě FTTx v roce 2017 se uskutečnil ve dnech 9. a 10. března 2017 na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno.
Letošní ročník uvedl aktuální informace a nabídl zajímavé inovace, které mělo možnost shlédnout 280 účastníků. Velký dík patří partnerům i přednášejícím, kteří se na setkání aktivně podíleli.
Během dvou dnů bylo k vidění 29 přednášek odborníků a specialistů z oblasti ICT. Témata přednášek a způsob organizace semináře byly zvoleny tak, aby účastníci získali co možná nejvíce nových a užitečných poznatků, včetně zkušeností z projektů realizovaných v rámci České a Slovenské republiky.

Více v časopise…